Home » Razno » Zanimljivosti

Zanimljivosti

Za nas kojima je hljeb simbol hrane gotovo je nezamislivo da i danas dvije trećine čovječanstva ne jede hljeb ili srodne pekarske proizvode.

Jedan centimetar zemljišta na tvrdim krečnjačkim stijenama formira se za 1.000 godina!

pcela ubodOd svih insekata pčela ima najpokretljivija krila. U jednom sekundu ona njima mahne i do 230 puta!

Više ljudskih smrti godišnje uzrokuju pčele nego zmije!

Prvi zapis o šljivi ostavili su Archilochus i Hippon (VII – VI vijek prije nove ere) u staroj Grčkoj. Sloveni su prije naseljavanja Balkana zatekli šljivu u kulturi.

Plod oraha karakteriše visoka koncentracija ulja. Jezgra najčešće sadrži 50-70 odsto ulja, a što zavisi od sorte kao i uslova područja u kome je orah uzgajan. Orasi koji se proizvode u toplijim krajevima imaju manje ulja. Neka istraživanja su pokazala da plodovi iz unutražnjosti krošnje sadrže više ulja od onih na periferiji krošnje.

Žalfija, naravno, ima i svoj latinski naziv – Salvia afficinalis (salvare – spasiti, izliječiti; officinalis – ljekovit).

Žalfija

Žalfija

Na engleskom jeziku naziv joj je Sage. Naši narodni nazivi za ovu ljekovitu i medonosnu biljku su: kadulja, kadilja, kaduja, križna kadulja, prava kadulja, pelin, pelen, pitomi pelin, crnogorski pelin, perušina, kuš, slavlja, ljekovita slavulja, ljekovita sladulja, krstašica, križetica, kalaver, džiger trava, bijeli džiger, vrtni žajbel, goloper, žavbej, žajbl, žalvija, žalfa, janovdenže, kaloper, krastatica, njemački kaloper, uzani kaloper, crni kaloper i šalvija!

Godine 1859. dvadeset četiri zeca puštena su na tlo Australije. Za šest godina populacija zečeva dostigla je dva miliona!

Sova je jedina vrsta ptice koja vidi plavu boju!

Zrnce polena ambrozije može putovati 300 kilometara. Svaka biljka proizvede više od 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji više od 30 godina, a izdrže čak i smrzavanje.

Facebook Komentari

One comment

  1. molim vas gdj bi mogao kupiti kaloper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*