Home » Lov » Sabor lovaca Republike Srpske u Bijeljini

Sabor lovaca Republike Srpske u Bijeljini

LOVAČKA GUČA

Sabor lovaca Republike Srpske održan je u Bijeljini od  4. do 6. septembra ove godine.

Pred polazak defilea

Pred polazak defilea

Ova sve popularnija manifestacija počela je  na parcelama Poljoprivrednog dobra „Semberija“ u Balatunu. Na nišanu su se našle  prepelice. Takmičilo se osam ekipa. Najuspješnija je bila „Semberija“  iz Bijeljine, na drugom mjestu bilo je „Podrinje“  iz Janje, a „Fazan“ iz Brčkog se morao zadooljiti trećim mjestom.  U ovom lovu vrednuje se rad lovačkih pasa. Najbolje je ocijenjen nemački oštrodlaki ptičar Riki vlasništvo Branimira Miloševića iz Popova.

Održan je i jedan interesantan stručni skup.  O uticaju savremenih tehnologija u poljoprivredi na razmnožavanje i zaštitu divljači i razlozima usporene revitalizacije srneće divljači u uslovima Republike Srpske govorili su doc. dr Zoran Ristić iz Novog Sada, Jeremija Trifunović, dipl. inž. šumarstva iz Novog Sada i prof. dr Dragutin Matarugić iz Banja Luke. Uslijedila je interesantna rasprava i više zanimljivih pitanja.

Pozdravna riječ Živojina Lazića

Pozdravna riječ Živojina Lazića

Poslije svečanog defilea, na Gradskom trgu je položen vijenac na spomenik borcima iz posljednjeg rata među kojima je i veliki broj lovaca. Potom je riječi dobrodošlice uputio Živojin Lazić, predsjednika Organizacionog odbora.  Kulturno-umjetnički program izveli su članovi KUD-a Dvorovi.

„Lovački samit“

Te večeri u Bijeljini je zasjedao Upravni odbor Lovačkog saveza Republike Srpske.  Razmatrano je  više aktuelnih pitanja. Najviše riječi je bilo o sprovođenju u život novog Zakona o lovstvu.

Drugoga dana zasjedao je „lovački samit“. Na okupu su se  našli  predsjednici lovačkih udruženja, predstavnici šumskih gazdinstava, nacionalnih parkova… Pokrenuto je više aktuelnih pitanja.

Oni su lovili jarebice

Oni su lovili jarebice

Govoreći o velikoj lovačkoj porodici Republike Srpske koja broji blizu 20.000 lovaca Vukašin Vojinović, predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, naglasio je da su u minulom vremenskom periodu postignuti značajni rezultati na revitalizaciji lovišta koja su izašla iz rata bez divljači, lovno-uzgojnih i lovno-tehničkih objekata, bez kadrova…

Bilo je i trofeja

Bilo je i trofeja

Danas s ponosom mogu naglasiti da smo izrasli u brojnu, dobro organizovanu, uticajnu i prepoznatljivu organizaciju koja mnogima može poslužiti za primjer. Samofinansirajući se, sistematskim i kontinuiranim radom i istrajnom borbom za razvoj i unapređenje lovstva obezbijedili smo ravnopravno mjesto u najvećim svjetskim i evropskim organizacijama lovstva. A najbitnije je da su nam lovišta sve punija – istakao je predsjednik Vojinović.

Laktaši i Mladen Simić

U okviru saborskih takmičenja održano je OSmo finale kupa Republike Srpske u gađanju glinenih golubova. Na strelištu Risovac kod Lopara nastupalo je 16 ekipa. Lovačko udruženje „Majevica“ iz Lopara i Administrativna služba opštine Lopare bili su izvanredni domaćini.

Radost pobjednika

Radost pobjednika

U ekipnoj konkurenciji trijumfovali su lovci „Kozare“ iz Laktaša sa 62 pogotka, ispred „Majevice“ koja je imala samo jedan pogodak manje, a lovci „Semberije“ su se morali zadovoljiti trećim mjestom sa 60 pogodaka.

U pojedinačnoj konkurenciji prvi je ubjedljivo bio Mladen Simić (Semberija, Bijeljina) sa 47 pogodaka, ispred Darka Malinića (Kozara, Laktaši) i Olivera Prgonjića (Borik, Prnjavor).

Na osam dosadašnjih finala Mladen Simić je tri puta bio prvi.

Nikada se nije desilo da neko odbrani titulu. Meni je to, eto, ove godine prvi put pošlo za rukom. Normalno sam se pripremao kao i za svako dosadašnje takmičenje. Bio sam odmoran, uspio sam da se dobro koncentrišem, a i sportska sreća je bila na mojoj strani. Presretan sam sa trećom titulom – rekao nam je Mladen Simić, stari – novi prvak Republike Srpske u gađanju glinenih golubova.

Revija ljepotana

Posavci pred sudijama

Posavci pred sudijama

Na izložbi lovnih pasa bilo je 110 ljepotana treće, šeste i sedme FCI grupe iz Češke, Srbije i  Bosne i Hercegovine. Sudili su Milić Ralić iz Šapca, Radivoje Tomašević iz Čačka i Miladin Božić iz Bijeljine, a delegat je bio Vedran Božičković iz Doboja.

– Viđeno je više pasa vrhunskog kvaliteta i izložba je dobila visoke ocjene. Ona je pokazala da se zaista dosta napredovalo na kinološkom planu – kaže Radenko Božić, član Organizacionog odbora zadužen za organizaciju izložbe.

Najboljeg mladog psa imao je Milan Todorović iz Donje Trnove. Bio je to srpski gonič. Drugo mjesto pripalo je Dragiću Popoviću iz Klenja u Mačvi, a treći je bio alpski brak jazavičar Miroslava Marića iz Batkovića.

Posavski gonič Cvijetina Jovića iz Lopara bio je najbolje ocijenjeni pas izložbe, drugo mjesto pripalo je njemačkom kratkodlakom ptičaru Dragića Popovića, a treće njemačkom lovnom terijeru Alekse Laketića iz Patkovače.

U konkurenciji najljepših parova prvi su bili srpski goniči Milana Todorovića, a najljepšu grupu pasa imao je Ljubiša Lazić iz Velike Obarske.

Oduševili lovci iz Glavičica

Veliku pažnju posjetilaca privukao je lovački višeboj. Spretni lovci su se takmičili u trčanjo po nepristupačnom terenu, prelasku preko brvna, gađanju iz vazdušne puške, bacanju kamena s ramena, prenošenju tereta. Lovci „Jelena“ iz Glavičica nisu imali doraslog protivnika u konkurenciji osam ekipa i 24 pojedinca.

Bijeljinci navlače konopac

Bijeljinci navlače konopac

Bili su ubjedljivo najbolji u ekipnoj konkurenciji ispred lovaca iz Donje Trnove i „Goluba“ iz Broca. Prva tri mjesta u pojedinačnoj konkurenciji pripala su takmičarima iz Glavičica – Goranu Tanasiću, Slobodanu Ivanoviću i Milivoju Bojaniću.

A u navlačenju konopca trijumf lovaca „Semberije“. Kuriozitet je da su pobjednici u svojim redovima imali i jednog takmičara teškog „samo“ 180 kilograma! Drugo mjesto pripalo je lovcima iz Broca, a treće ekipi Crnjelova.

Kakav paprikaš

Kakav paprikaš

Sremci su se ove godine pokazali kao istinski majstori lovačkog paprikaša. Ekipa iz Jamene (kod Šida) bila je prva, a na trećem mjestu su bili lovci iz fruškogorskog sela Vizića. Čast Semberije spasili su lovci iz Triješnice osvajanjem drugog mjesta.

Sabor lovaca Republike Srpske u Bijeljini je dobio visoke ocjene od gostiju iz Zrenjanina, Niša, Novog Sada, Bačke Palanke, Banja Luke, Erdevika, Bingule,  Rudog… i potvrdio se kao manifestacija po kojoj je Semberija već postala prepoznatljiva. Da li će Bijeljina jednoga dana imati „lovačku Guču“ tek će se vidjeti.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*