Home » Povrtarstvo » Mrkva bira zemljište

Mrkva bira zemljište

Mrkva je jedna od najviše gajenih vrsta u uzgoju tzv. korjenastog povrća kojem je opšta karakteristika da se dio biljke zbog kojeg se uzgaja razvija u tlu. Ona je jedan od najznačajnijih izvora karoten, provitamina vitmina A, te vitamina B kompleksa. Pogoduju joj umjereno vlažna i topla područja. S obzirom da se dio biljke zbog kojeg se uzgaja oblikuje u zemljištu, ono mora biti plodno i duboko, dobre strukture, bez skeleta i grubih biljnih ostataka, lagano i toplo, a nikako teško i glinovito. Takva zemljišta su sklona stvaranju pokorice koja može spriječiti normalno nicanje, a korijen se često deformiše i puca.

Zahtjevna kultura

Zahtjevna kultura

Mrkva voli zemljišta bogata organskim materijama pa bi trebalo za njeno gajenje izabrati površine na kojima je predkulturu đubrena stajnjakom. Vrlo je osjetljiva na visoku kiselost zemljišta. Ako se uzgaja na takvom zemljištu treba se čuvati oboljenja. Uspješno se gaji na blago kiselim zemljištima pH vrijednosti 5,5 do 6,8.
Kako bismo smanjili opasnost od napada bolesti i parazita, obavezno se uzgaja u plodoredu te na istu površinu može doći nakon 3-4 godine. Dobre predkulture su joj paradajz, kupus, paprika, zrnaste i krmne mahunarke, krompir, žitarice i višegodišnje trave, a sama je dobra predkultura za većinu drugih usjeva.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*