Home » Stočarstvo » Ko hoće da radi…

Ko hoće da radi…

JUNACI NAŠIH SELA

Vojin Đurić iz sela Betnja kod Šekovića je živi primjer kako se na selu, čak i u brdsko-planinskim uslovima, može lijepo živjeti od poljoprivredne proizvodnje. Ali, da bi se lijepo živjelo, mora puno da se radi. Uostalom, tako je i u drugim privrednim djelatnostima.
Ovaj mladi stočar, tek je počeo trošiti petu banku, okitio se brojnim priznanjima na poljoprivrednim sajmovima. Na Međunarodnom poljoprivredno sajmu „Interagro“ Bijeljini u veoma jakoj konkurenciji semberskih i drugih stočara naprosto se pretplatio na medalje i pehare.
Uzgaja goveda simentalske rase. Ima šezdesetak grla goveda i oko 250 ovaca rase vinterberg i mješanaca ove rase sa sjeničkim sojem. Bavi se i pčelarstvom.
Da bi obezbijedio dovoljno stočne hrane pored 18 hektara svoje zemlje, obrađuje i 40-tak hektara uzetih u zakup. Kukuruz i djetelinsko-travne smješe su glavni usjevi koje sije. Nešto malo zemlje odvaja za proizvodnju krompira, a dio površina je pod pašnjacima.

Vojin Đurić

Vojin Đurić

Naš kraj je zdrav i bez bilo kakvih zagađivača vazduha i zemljišta – kaže ovaj vrijedni stočar iz Betnja kod Šekovića. – Moje krave ne pasu običnu travu, nego čajeve i ljekovito bilje pa je sasvim razumljivo da je i mlijeko kvalitetnije nego tamo gdje grla provode najveći dio vremena u zatvorenom prostoru. A od kvalitetnog mlijeka dobija se sir i kajmak koji svojim kvalitetom nalazi kupce na tržištu. Sirevi su tradicija našeg domaćinstva. Proizvodimo ih već tridesetak godina, šest-sedam vrsta. Najpre je to uspješno radila moja majka Malina, a sada je za taj posao zadužena moja supruga Nada. Užički i dimljeni sir su najtraženiji i prodajemo ih restoranima i tržnicama u Vlasenici. Ovce uzgajamo samo za meso jer je cijena vune ponižavajuća.
Domaćinstvo ovog poljoprivrednika napreduje po sistemu „korak po korak“. Ima Vojin Đurić svoje razvojne planove. Ne zanosi se uspjesima preko noći, ne kritikuje kreditnu politiku, ni podsticaje… Rastu mu tri sina i kćerka. Svi oni vole stoku. Možda jednoga dana nastave očevo i majčino djelo sa diplomama poljoprivrednog ili veterinarskog fakulteta…
Eh, kad bi bilo više Đurića u našim selima.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*