Home » Voćarstvo » Kalemljenje lubenice

Kalemljenje lubenice

Za slasnije lubenice

Rana proizvodnja lubenica se sve češće obezbjeđuje i preko kalemljenog rasada. Kalemljenje lubenice obezbjeđuje ranije dospjevanje i povećanje prinosa kao i otpornost na bolesti. Plodovi dobijeni na ovaj način su sočnijeg ukusa.

lubenicaaLubenica se kalemi na tikvu vrg koja ima bijeli cvijet, četvrtasto sjeme, plod kruškastog ili izrazito dugačkog oblika (1-2 m) često zmijolik. Ova sorta se koristi jer ima znatno razvijeniji korijen od lubenice koji ide više u dubinu te samim tim bolje podnosi sušu i upija više hranljivih materija iz zemljišta. Pri kalemljenju ukus i boja ploda ostaju tipični za sortu lubenice sa minimalnom promjenom ukusa na račun šećera, dok bi pri kalemljenju na drugu sortu bundeve ukus lubenice imao primjese ukusa bundeve što se ne cijeni na tržištu. Na isti način se mogu kalemiti sve sorte kako lubenice, tako i dinje. Istog dana u zaštićeni prostor se siju lubenica, dinja i tikve. Najbolje je tikve sijati u saksije, a lubenice u sandučiće.

lubenica1a

Opis tehnike je prilično jednostavan. Kalemljenje se obavlja nekoliko dana posle nicanja, odnosno u fazi razvoja kotiledonih listića. Kada dostignu fazu kotiledona, tikva se žiletom presječe oko 1,5 cm po sredini, između kotiledona. Lubenica se presječe tako da ostane oko 2 cm stabla sa kotiledonima, a zatim se zareže sa dvije strane u dužini oko 1 cm, tako da se završava sa špicem. Taj špic se „ubode“ u tikvu koje je rasječena po sredini. Sve ovo se zamota vlažnom vatom i ostavi da kalusira (zaraste). Lubenica nastavlja da raste na korijenu tikve.

Problemi koji se javljaju pri kalemljenju lubenica su rješivi. Ujednačenje rasta podloge tikve i kalema se rješava istovremenom sjetvom, podnim grijanjemi ujednačavanjem osobina. Polijeganje rasada se rješava hemijskim tretiranjem, zasjenjivanjem i provjetravanjem. Obezbjeđivanje spojnog mjesta dok se stvori kalus se vrši specijalnim kalemarskim štipaljkama koje se nalaze u svim bolje snabdijevenim radnjama. Zasijecanje podloge se radi oštrim sterilisanim sječivom poput skalpela ili žileta.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. gde mogu kupii rasad fantastik kalemljen.

  2. kod mene rodjo 061 332 725

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*