Home » Povrtarstvo » Brokola zahtijeva dobru zemlju

Brokola zahtijeva dobru zemlju

Malo gajene vrste povrća

To je kupusnjača veoma slična karfiolu. Za razliku od karfiola brokola najčešće ne obrazuje jednu zbijenu cvast, već duž stabla, iz pazuha listova, izbijaju mesnate cvasti crveno-ljubičaste, bijele ili zeleno-žute. Međutim, cvasti mogu izbijati i u centru, na drškama dugačkim od 20 do 25 centimetara. Brokola je kvalitetna u vrijeme dok se cvjetovi ne otvore. To je cijenjena kupusnjača, veoma bogata bjelančevinama i mineralnim materijama.

U nas se brokula najčešće uzgaja u primorskim regionima, iako može da uspijeva i u drugim krajevima naše geografske širine. Može se gajiti za ljetnu potrošnju (sjetva u martu), ali se najčešće gaji za jesenju potrošnju kao druga kultura. NJeno grijanje u toku ljeta olakšano je većom otpornošću na visoke temperature u odnosu na karfiol. Za jesenju i zimsku potrošnju (posebno u primorskim krajevima) sjetva se obavlja u otvorene leje u maju i početkom juna. Rasad se može saditi posle četiri do šest nedjelja. Sadi se na međurednom rastojanju 70 h 40 do 50 centimetara.

Za uzgoj brokole treba korisiti plodno zemljište. Ako je druga kultura, onda se odmah poslije skidanja prvog usjeva siromašno zemljište đubri s 200 metarskih centi zgorelog stajnjaka po hektaru, plitko (ljetnje) poore i obavi predsjetvena priprema zemljišta. U proizvodnji se koristi od 50 do 70 kilograma NPK đubriva (u aktivnoj materiji) po hektaru, s tim što se polovina dodaje pred sadnju, a polovina 30 do 40 dana poslije „primanja“ biljke. To je faza najintezivnijeg rasta listova i tada biljka usvaja najviše hraniva. Inače, brokola, slično karifiolu, ima povećane zahtjeve za mikroelementima, posebno molibdenom.

Brokola

Brokola

S obzirom na vrijeme proizvodnje, veoma su poželjna zalivanja svakih sedam do deset dana, uz međurednu obradu (koja se izvodi dok biljke ne zatvore redove).

Berba može biti jednokratna (u sorti koje razvijaju centralnu cvast) i višekratna, odozdo prema vrhu stabla. Potrošnja brokole mora biti brza, jer se cvjetovi razvijaju i nakon berbe. Pored toga, brokola brzo vene, te se mora čuvati u frižideru. S hektara se može dobiti 200 do 250 metričkih centi roda.

Facebook Komentari

One comment

  1. Hvala na savjetima a koji substrat da uzmem za rasad?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*