Home » Ratarstvo » Zaštita poljoprivredne mehanizacije

Zaštita poljoprivredne mehanizacije

Da bi poljoprivredna proizvodnja bila na očekivanom nivou, jedan od neizbježnih uslova je i ispravna, efikasna i pouzdana poljoprivredna mehanizacija. I dok je za komplikovanije kvarove nadležan majstor i servis, mnoge stvari mogu odraditi i sami poljoprivrednici pridržavanjem određenih pravila. Ta pravila su garažiranje i konzervacija mašina u toku zime, servisno preventivno održavanje poljoprivredne mehanizacije i pravovremeno reagovanje u slučaju kvara.

Ispravna mehanizacija kao imperativ

Ispravna mehanizacija kao imperativ

Poslije završetka jesenjih radova da bi mehanizacija bila spremna za garažiranje potrebno ju je na odgovarajući način očistiti. Samo besprijekorno čiste mašine bez ostataka zemlje i prašine na sebi možemo garažirati. Prije garažiranja je neophodno izvršiti konzervaciju koja ima za cilj spriječavanje i usporavanje negativnog dejstva atmosferskih uticaja (kiše, vlage, mraza, leda, snijega). Za konverzaciju se upotrebljavaju zaštitna ulja, kao i zaštitne masti i tečnosti. Zaštitna ulja su namjenjena spriječavanju korozije, a sadrže i rastvarače koji rastvori nečistoću i ispari.

Garažiranje može biti u zatorenom prostoru, poluzatvorenom i otvorenom. Najčešće se u zatvorenom prostoru koji pruža i najveću zaštitu drže traktori, prskalice, sijačice, kao i elementi mašina (lanci, remenje, kardani, akumulatori i slično). Poluzatvoreni prostori u principu predstavljaju nadstrešnice koje spriječavaju nanošenje kiše i snijega na mašine. Najčešće se pod nadstrešnice garažiraju kombajni, rasipači đubriva, prikolice, kosačice, motokultivatori i drugo. Na otvorenom se najčešće garažiraju plugovi, tanjirače, valjci i podrivači.

Tehničko održavanje vrši se svakog dana i sedmično, što zavisi od složenosti mašine. Svakodnevno bi trebalo provjeravati kod traktora količinu ulja u motoru, provjeriti filter vazduha, nivo tečnosti u hladnjaku i sl. Sedmično treba provjeravati pritisak u gumama, kontrolisati ulje u mjenjaču, kočnicama i slično. Servisi traktora rade se nakon 50, 100, 200, 400, 600 sati rada… Održavanje visoke pouzdanosti u toku upotrebe podrazumjeva i upotrebu dijagnostike kojom se ispituju moguće greške i kvarovi na poljoprivrednim mašinama koji mogu direktno uticati na ekonomiku poljoprivredne proizvodnje.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*